20% reducere la aparate dentare, pentru elevi si studenti. pana la 15 ...

- detalii aici -

Dictionar ortodontic

Componente ortodontice

Aparat: Orice dispozitiv pe care medicul specialist ortodont il ataseaza dintilor sau fetei si care are rolul de a misca dintii si/sau de a modifica forma maxilarelor.

Aparat de contentie: Dispozitiv ce se poarta dupa inlaturarea aparatuliui ortodontic si are ca scop (prin atassarea de dintii superiori si inferiori) mentinerea dintilor in pozitia de la finalul tratamentului. Unele aparate de contentie sunt mobile, in timp ce altele sunt lipite de partea linguala.

Arc: Firul de metal care actioneaza pentru ghidarea dintilor in directia stabilita prin planul de tratament. Acesta este schimbat periodic in timpul tratamentului pe masura ce dintii se deplaseaza inspre noua lor pozitie.

Arc facial (Head-Gear): Dispozitiv extra-oral prevazut cu un arc si o capelina si are ca scop ghidarea lenta a cresterii faciale si osoase prin intermediul miscarilor dentare in directia corecta. Forta este aplicata asupra arcului facial prin intermediul elementelor elastice.

Bonding: Sigiliu creat de catre un adeziv ortodontic care pastreaza aparatul in pozitie.

Bracket: Piesa metalica sau ceramica atasata de dinti prin lipire si care mentine arcul in pozitie.

Carlig: Mic brat sudat sau detasabil de care se ataseaza elasticele.

Ceara ortodontica: Ceara speciala folosita pentru a diminua iritatiile provocate buzelor.

Coil Spring: Un resort care se potriveste intre bracket-uri si peste arc pentru a crea spatiu intre dinti.

Disjunctor: Dispozitiv care dilata maxilarul.

Elastic: Banda mica elastica care se prinde de carlige intre diferite puncte pe aparat cu scopul de a crea tractiuni pentru deplasarea dentara in pozitia finala.

Gutiera de protectie: Dispozitiv care protejeaza gura de ranire atunci cand pacientul participa la activitati sportive.

Inel: Inel metalic lipit de dinti si care inveleste de jur imprejur dintele. Acesta pune la dispozitie o modalitate de a atasa bracket-uri pe dinti.

Ligatura de sarma: Fir subtire de sarma care fixeaza arcul in bracket.

Lip Bumper: Dispozitiv format dintr-un arc de sarma si o piesa de plastic turnata care tine pe loc sau deplaseaza spre posterior (distalizeaza) molarii pe arcada inferioara cu scopul obtinerii de spatiu pentru ceilalti dinti. Aveti AICI un video cu un asemenea dispozitiv.

Modul elastic: Mic inel elastic care aplica in jurul bracket-ului cu scopul de a mentine arcul pe pozitie. Aceste inele pot avea diferite culori.

Modul de separare: Inel mic de cauciuc care creaza spatiu intre dinti inainte de atasarea inelelor.

Tubusor pentru Head-Gear: Un tubusor cilindric atasat inelelor metalice in care se fixeaza arcul facial.

 

Proceduri ortodontice

Amprentare: Procesul prin care se preia modelul dintilor cu ajutorul unui material moale care ulterior se intareste. Medicul ortodont va folosi aceste "amprente" in stabilirea planului de tratament.

Ligaturare: Procesul prin care se ataseaza arcul la bracket-urile de pe dinti.

Radiografie panoramica: Radiografie care se realizeaza cu ajutorul unui aparat care se roteste in jurul capului pentru a prelua imagini ale dintilor, maxilarelor si altor parti ale fetei.

Teleradiografie de profil: Radiografie a capului care arata pozitia relativa si dezvoltarea faciala, a maxilarelor si a dintilor.